Foton: Karin L-E, Liza & Julia Peters, Kristina van Eerden, Familjen Grape, Senja & Sinikka Mäkinen

Kennelträff i Kolmården den 27/28 maj 2006-07-31


I samband med SLRKs inofficiella  rasutställning i Norrköping 2006 hade kennel Bonebreaker sin första kennelträff.

Då hela 22 av kennelns 38 uppfödda Lagotto med familjer skulle komma och bo tillsammans på  pensionat Soliden i Kolmården, blev det verkligen en helg att dokumentera. Naturligtvis skulle dessa hundar också vara med och tävla, både på klubbens utställning på lördagen för den duktiga domaren Salvatore Tripoli från Italien, samt även på Östergötlands kennelklubbs utställning på söndagen med två för oss okända italienska domare.

Det var väldigt roligt att få återse de Lagottovalpar jag lämnat ifrån mig under de sista 4 åren, tillsammans med sina familjer. En hel del har jag ju mycket kontakt med om de bor i närheten av Stockholm, andra ser jag mera sällan. 

Fredag

Under hela fredagseftermiddagen den 26 /5 rullade det in bilar på  parkeringen med BonebreakersLagotto i.

Själv stod jag på balkongen till ”mitt” hus och gjorde slutfinishen på de hundar som jag ännu ej hunnit frisera till på grund av långt avstånd oss emellan, medan jag vinkade och hälsade välkomna till alla nyanlända.

Det blev kära återseenden mellan Lagottosyskon, pappor och mammor under eftermiddagen.

Allt efter att  vi blev installerade på våra rum samlades vi utanför Soliden och satt ned i trädgården och tog något svalkande att dricka, och lät hundarna bekanta sig med varandra på nytt.. Regnet som föll lite under tidiga eftermiddagen såg ut att följas av en solig och skön kväll.

Efter den härliga Lasagnen som familjen Angland serverade oss 45 personer som nu fanns på plats, var det dags för en kvällspromenad för oss och hundarna.

Den grupp jag själv valde att följa med beslöt sig för att gå ut på en äng för att släppa sina hundar fria en stund. Vis av erfarenhet från många utställningsresor, släpper jag aldrig mina hundar dagen före en utställning. De har en mycket bra näsa för illaluktande saker i naturen och en vit Våffla som blir brun, vill jag INTE ha. Jag och min syster vände alltså om hemåt med Pepsi, Grynet och Våfflan då det även började bli sent, och all klippning jag gjort gjorde sig lite påmind.

Sedan tog vi god natt av varandra och lugnet lade sig över pensionat Soliden och det blev TYST! Ja det var faktiskt helt tyst under hela natten trots att det bodde ett 20-tal hundar i olika delar av pensionatet.


Lördagen.


Det blev en tidig frukost och innan vi lämnade Soliden och familjen Angland sade vi till dem att vi nog skulle vara tillbaka runt 18.30 tiden för att inta vår beställda italienska buffé samt att det nog skulle bli runt 60 personer till denna.

Sedan gav vi oss av i samlad tropp till Himmelstalunds sportfält i Norrköping där världens största inofficiella Lagottoutställning med ca 180 anmälda  Lagotto  skulle gå av stapeln. Vädret var härligt och det såg till och med ut att kunna bli en del sol trots att morgonen ännu var tidig.

De tält som en del av de våra varit och satt upp dagen innan visade sig stå lite si och så med tanke på ringarna och bedömningen, men vad gjorde det. I mitt tält var det redan ett stort gäng myror som flyttat in ,så vi höll oss mest utanför.

Det var ju en ring för de vuxna Lagottona där Salvatore Tripoli skulle göra sitt digra arbete och sedan en ring bredvid för de valpar som deltog. Våra yngsta Bonebreakers skulle alla tävla i juniorklass, då de alla var runt 11 månader. Vi placerade våra stolar utanför ringside och började göra i ordning de juniorhanar som skulle in i första klassen. Det blev en bra start med en Tinoson  från kennel Foogel som etta följd av 4 Bonebreakerskillar. Sedan forsatte dagen på ett helt otroligt framgångsrikt sätt för alla mina Bonebreakers , (se nedan för resultat) och jag var nog inte helt införstådd med hur bra det gick då jag hela tiden hade hundar som skulle in eller ut ur ringarna, eller hålla reda på vilka hundar som skulle in härnäst osv.

Till slut var det dags för de 6 veteranerna att komma in i ringen, och jag satte på Våfflan sin vita snodd, puffade till hennes ben och huvud och sade: – Kom Våfflan nu skall du tävla! Denna vita pärla är numer veteran men en mycket glad och pigg sådan som fortfarande älskar att visa upp sig för då får man GODIS! Hon var verkligen på G och när MR Tripoli böjde sig fram för att känna på Våfflan och bedöma henne sade han: –This is my old love you see, och så log han mot Våfflan med hela ansiktet och hon såg ut att le tillbaka. Sedan blev jag nervös och tänkte: –Himmel, hon kanske kan placera sig bra idag också. Det var ju bara ca en månad sedan som denna härliga veteranfröken blev BIS för domaren Torbjörn Skaar på Norsk Lagottoklubbs första rasutställning med 62 anmälda Lagotto.

Min underbara vita pärla visade sig fortfarande hålla måttet och tog hem hela vinsten och blev BIS av dessa 180 anmälda Lagotto!!!! Det var inte mindre roligt att den som hon till slut sprang runt i ringen och tävlade om vinnartiteln mot var hennes mycket vinstrike son B Coppertino. Vilken härlig dag.

Nu kom tårarna på mig och då frågade mr Tripoli.

-Why are you crying?

- She is a veteran, this is crazy, svarade jag.

-I´m also a veteran, but still working , svarade han då skrattande,  då började jag också skratta.

Sedan vann vi även Bästa uppfödargrupp av ett stort antal kennlar som tävlade om detta, vilket naturligtvis kändes hedersamt.

Något som var enormt roligt var att Scheffelfältets Paggio-Totti som jag fick låna av Margareta Gyllström till Pepsi och Våfflans senaste kullar, här ställde upp med sin första avelsgrupp bestående av fyra små Bonebreakersavkommor, två från varje mamma, och blev bästa avelsgrupp bland alla de hanhundar som tävlade med avkommor. Gruppen blev sedan även på söndagens stora SKK utställning både BIR avelsgrupp och BIS avelsgrupp!! Inte dåligt med fyra 10 månaders avkommor i gruppen.Nu började vi förstå vidden av denna dag, och hur skulle vi få med oss alla de priser jag och de andra vunnit? Tur att man har snälla valpköpare med stora bilar.

Så småningom återvände ett trött och mycket hungrigt gäng till Soliden, jag tror vi höll på att äta värdparet ur huset. Till och med frukostbrödet till följande morgon fick plockas fram innan dessa hungriga utställare var mätta.

När vi väl samlades till middagsbuffén bjöds jag på champagne av alla mina vänner och valpköpare och vi skålade för Våfflan, kennel Bonebreakers och alla andras framgångar denna oförglömliga dag.Stort tack till er alla som deltog och gjorde denna helg till ett minne för livet.
De placerade i hanarnas juniorklass var bara barn eller barnbarn till Våfflan, Vinnaren Sebastiano, Trassel, Tim, Max och Tore
Sigge vann öppenklassen för Tottie, som är pappa till Pepsis och Våfflans senaste kullar. • Fyra kom Grappa.• Tristan och Errol.
Championklassens etta och tvåa blev även Bästa hane och BH-2; Tino och Malte. • Tripoli i sampspråk med Karin. • Sigge och Errol i farten.
Grynet vann juniorklassen • Syster Ronja blev ej placerad, men på söndagen blev rollerna så smått ombytta då Ronja blev 3:a med CK i junkl och Grynet kom 4:a med HP
Unghundsklassens vinnare var Ginodottern La Traviata. • Essa vann öppenklassen • Pepsi kom tvåa i Championklassen
Tävlan om bästa veteran stod mellan Våfflan och Gerry. • Våfflan stod som vinnare av veteranerna och blev även bästa tik.
Spänningen var på topp, skulle mor eller son vinna? Det blev Våfflan som blev BIS på denna rekord-Raduno!!
Bonebreakers blev Bästa Uppfödare. • Alla deltagare i Uppfödargruppen hade vunnit sin klass. • Mamma Våfflan th, pappa Tottie tv, alla avkommorna Grynet, Tim, Tore och Ronja
Vi skålade för framgångarna och hade så trevligt tillsammans, maten smakade underbart för oss utsvultna utställare.

Söndagen

Även söndagen blev en dag full av nya framgångar för våra hundar, och det var helt otroligt att det var 116 Lagotto anmälda.

I dessa slutfinaler blev Våfflan till slut BIS-veteran för finska domaren Hans Lethinen. När han stod med mig vid prispallen sade han: Fantastisk Lagotto men dåligt visad idag.
Ja det kunde jag helt hålla med om, för vid det laget var mina knän totalt överansträngda efter två dagars ringspringande!  Men jag log mest åt det hela och lovade att göra det ännu bättre nästa gång vi ses.

Sigge blev BIM följd av sin bror Malte som blev BH-2, hanhundarnas domare delade bara ut ett CK i varje klass (av 40-talet deltagande hanar). • Hans Lehtinen placerade Våfflan som BIS-veteran
• Avelsgruppen efter Totti blev BIS-Avelsgrupp, avkommorna var endast 11 månader gamla.

Hemkomsten

Så var man då tillbaka i verkligheten och när jag öppnade mina mejl på datorn var det så många trevliga grattismejl från olika Lagottovänner, tack för det.

Sedan kom det roliga att i lugn och ro gå igenom de olika priser vi fick med oss hem. Stoltast är jag nog för den vackra vasen som mr Tripoli hade med sig till BIS från den italienska Lagottoklubben, och som numer har en hedersplats i vårt vardagsrum. Just idag sände jag faktiskt ett tack på italienska med en bild på Våfflan sittandes mellan sina vaser, till den italienska klubben.

Roligast var den långa teddyhunden som är en Lagotto med vetekuddar inuti sig, och dessa skall värmas upp, stoppas i hunden igen och läggas på onda ställen på kroppen.

Hundmat har vi för väldigt lång tid framåt.

Vackra var de fina graverade Lagottoglasen samt de fina grytlapparna i italienska färgerna. Samt den porslinsskylt som talade om att vi vunnit BIS på klubbRadunon. Den sitter numer på väggen i mitt hundtrim tillsammans med de enorma rosetterna Våfflan vannTack till alla er som skänkt priser som vi fick med oss hem.

Karin Lindahl-Eriksson  1 augusti 2006


 

”Våfflan” Cobby's Cirena
skriver lagottohistoria!
BIS
på världens hittills största lagottoutställning!

BIM blev Våfflans framgångrika son ur första kullen
Norduch, FinUch, Eeuch, NordV-04, FinV-04,-05 Bonebreakers Coppertino

Placerade Bonebreakerslagotto
Hanar
JUNIORKLASS
2. Bonebreakers Bacetto
3. Bonebreakers Tiramisu
4. Bonebreakers Bau-Bau
5.
Bonebreakers Tentatore
ÖPPENKLASS
1. Bonebreakers Vermiglio
4.
Bonebreakers Entusiasmo
CHAMPIONKLASS
1. Bonebreakers Coppertino
2.
Bonebreakers Vagabondo
Tikar
JUNIORKLASS
1. Bonebreakers Tenerezza

ÖPPENKLASS
1. Bonebreakers Vincita

CHAMPIONKLASS
2. Bonebreakers Condiscendenza
VETERANKLASS
1. Cobby's Cirena
Bästa Avelsklass hanar Scheffelfältets Paggio-Totti, med avkommorna B Tenerezza, Tiramisú, Bau-Bau samt Bacetto
Bästa Uppfödargrupp: Bonebreakers