PÄLSVÅRD

Många har mailat till mej och undrat hur man sköter lagottons päls.
Detta är vad jag lär ut på mina kurser och det är utprovat av alla lagottoägare vars hundar jag klipper. Inga kammar eller borstar/kardor i lagottons päls. Den förlorar då sin naturliga smuts-och vattenavstötande förmåga. Ett tovskär använt på korrekt sätt är det bästa redskapet för att avlägsna underull och tovor. Övriga redskap jag använder till lagotton ser du här.

PÄLSEN I RASSTANDARDEN

Helhetsintryck:
Lagotto skall vara en liten till medelstor hund, välproportionerlig med robust konstruktion och rustikt utseende. Den skall ha kompakt, ullig och krulligt lockig päls.

Päls:
Pälsen skall vara ullig och forma tjocka, ringformade lockar jämnt över hela kroppen. Underullen skall synas under lockarna. Pälsen på huvudet och kinderna skall vara längre, inte lika hårt krullad, och forma prydliga ögonbryn, mustascher och skägg. Även kinderna är täckta med tjock päls. Pälsen på öronen tenderar att ha lösare lockar, men måste vara mycket vågig och även insidan av öronlappen skall vara pälsbeklädda. Om pälsen inte klipps tenderar den att bilda filtplattor; därför måste en fullständig nerklippning göras minst en gång årligen. Hopfiltad päls och underull skall avlägsnas regelbundet.

Pälsstruktur:
Pälsstrukturen skall vara ullig, med en något grov struktur på toppälsen som formar lockarna. Pälsen och ullen skall vara vattenavstötande.

Man har vid den första internationella konferensen för lagotto (UMLAG) beslutat att få in ett tillägg i standarden vid nästa revidering av standarden:
Den klippta pälsen skall vara ca 4 cm tjock och följa kroppens konturer. Pälsen kan vara längre på huvudet men den ska inte täcka ögonen. Det är tillåtet att klippa kort runt anus och de genitala delarna. Päls som är utfluffad som hos en pudel eller Bichon Frisè, fullständigt rakad eller på något sätt överfriserad utesluter hunden helt från pris på utställningsdagen. En korrekt, tjock tveklöst krullig päls i moderat klippning, hjälper och understryker det typiska, naturliga och rustika hos rasen.

 

BRA ATT VETA

Lär din hund från den är liten att stå på ett bord. Det kan vara bra att träna på ett ganska smalt bord, kanske en strykbräda. Då kan du arbeta runt hunden. En krok i taket är alltid bra då kan man sätta fast hunden med koppel och halsband så att den inte hoppar ned.
Lär den alltid att bli uppburen och nedburen- inte hoppa själv.

Att klippa sin lagotto är lätt. Följ kroppens linjer. Nätta tassar, små fina öron, lagom huvudform – proportionerligt till kroppen. INGA ÖVERDRIFTER som t.ex. byxor på benen.
När hunden är färdig ska den inte se klippt eller friserad ut, bara naturlig.

Man använder en sax med lite längre skär och riktar alltid spetsen utåt så att du inte gör illa hunden.

Tovor bildas alltid i en lagottopäls, det går inte att hålla den helt tovfri. Vanligast är det med lite tovor i armhålor, ljumskar, knäveck, mustascher samt runt huvudet. Men det får inte bildas filtmattor. Använd tovskäret för att avlägsna tovor. Saxen används även till att sprätta upp tovor med. Det sker alltid i pälsens växtriktning! Ibland kan man även ha nytta av en effileringssax (urtunningssax med en taggig skänkel.). Med denna klipper man under eller i tovan ett par hack, då brukar tovan släppa från botten utan att det blir en tom fläck i pälsen.

Mindre tovor delas lämpligen med fingrarna, medans hunden ligger intill dig vid TV-tittande t.ex.

Lagotton bör klippas ned helt en eller två gånger om året. Italienarna gör detta på våren när tryffelsäsongen är slut, lagotton får ”sommarfrisyr” På höst/vinter behövs den täta pälsen för att värma och skydda.

Hand- eller maskinklippa är en smaksak. Även vilket skär man använder för att ta bort pälsen med. Mycket tovor – tätare skär – kortare frisyr ( alltså mindre kvar).

Vid användande av maskin klipp alltid i hårets växtriktning, (ej mothårs) Även om man klipper med maskin på kroppen brukar man få använda saxen en del till nederdelen av benen.
Huvudet skall aldrig klippas ned helt kort om det kan undvikas. Det brukar räcka med att ta det till hälften. Det tar längre tid än man tror att få fram ett snyggt uttrycksfullt Lagottohuvud.

Det kan vara lämpligt att avlägsna filtmattor och tovor innan klippningen med ett tovskär så behöver man inte klippa så kort. Är hunden mycket tovig är det dock bättre att klippa ned ordentligt och sedan inte glömma bort att regelbundet avlägsna underull med hjälp av tovskäret, ca. en gång per månad brukar vara lagom.

Det tar 2-3 månader efter nedklippning innan pälsen är i utställningskondition igen. Den ”riktiga” Lagottopälsen får hunden oftast vid 1 års ålder. Då brukar all valppäls vara borta.
För att din hund skall se fin och Lagottolik ut hela tiden bör du putsa den lite varje månad.


ATT KLIPPA LAGOTTO

Kropp:
Pälsen följer kroppens konturer. Rak rygg, Ingen extremt uppdragen buklinje.
Svansen ska enligt standarden vara sabelformad och avsmalnande, ingen fana på baksidan samt avslutas i en spetsig topp.

Ben och tassar
Inga tjocka långhåriga ben utan ett nätt fint ben med en rund ”katt tass”. Om man lämnar för mycket päls på tassen tenderar tassen att bli en fot istället. Man klipper också mellan trampdynorna, där kan det samlas tuggummi etc och på vintern salt. Mellan tårna finns även risk för svamp vid fuktigt väder, tassen torkar snabbare om det inte finns så mycket päls i trampdynan.

Huvud
Huvudet klipps runt, längre päls än på kroppen, med lite mera skägg för hanarnas del.
Klipp framför ögonen, lagottons ögon SKA synas. Men man får inte forma någon ”keps” eller ett djupt stop för det ska lagotton inte ha.

Öron
Öronen skall också vara nätta och ligga fint an mot huvudet.
Kanten på örat klipps ca 0,5-1 cm utanför själva örat beroende på hundens öronstorlek. Håll finget vid kanten så att du inte klipper i örat av misstag. Är det för mycket päls på utsidan blir öronen långa och tunga. För mycket hår på örats insida ger ett vippande öra med utsvängd kant. Öronens invändiga skötsel är mycket viktig. Eftersom lagotton har en så riklig hårväxt så ska man ta till vana att dagligen kontrollera öronen, det får inte lukta illa i dem. Håret som växer i örat
avlägsnas lämpligen med en peang. Hur ofta det skall göras beror på hur mycket pälsväxt din hund har i örongången. För mycket plockande och ryckande inuti öronen kan också starta en öroninfektion.