TRYFFEL


Tryffel Kungen, Cobby's Classico ”Tomba”

Av: Annika Ahlén


Sedan sagan om prinsen och prinsessan har prinsen stigit avsevärt i graderna. Nu titulerar han sig som Kung. Här får ni ta del av ännu en sann berättelse om ”Tomba”.

I huset där vi bor på landet som ligger vid vägens ände är vi så lyckligt lottade att vi har skog på båda sidor av huset. Skogen är en riktig trollskog men mossa och träd. Det är jätte fint för hundarna att gå i den skogen.
Redan i höstas märkte jag att ”Tomba” grävde stora gropar i mossan och fick tag på någonting som han bara i sin mun. När han var liten fick han lära sig att när jag sa: ”fy snusk” då skulle han släppa det han hade i munnen och det gjorde han också. På långt håll och dåliga ögon så börja jag fatta att detta inte var något gott han hade i munnen, bara sådant gott som hundar gillar.
Jag får tjata på honom gång på gång när vi går i skogen, ”fy snusk”. Nu var det bara att se sanningen i vitögat att det var ÄLGSKIT han hade i munnen USCH!!!

Nu har det blivit vår och han har börjat med sitt grävande och bärande på snusket i munnen. Jag tjatar som vanligt på honom:
”Nu vill INTE jag pussas med dig, USCH !!!”.

Men nu har matten äntligen fått lite mer energi av solen och värmen. Så nu har tanke verksamheten börjat fungera igen.
Idag (2002-05-01) när hundarna och jag var i skogen då vaknade jag äntligen upp och börja fundera på detta grävande? Det slog mig att älgar gräver väl inte ner sin avföring?????
Det ser man ju ligger lite överallt i skogen.

Då kom ”Tomba” springande till mig och nästan lade det han hade i munnen på mina fötter. Precis som: ”här ska du få för FY SNUSK. Nu ska hon få se vad DUKTIG jag är”.
Jag började granska det han hade haft i munnen och då förstod jag att detta måste vara något annat. Föremålet följde med hem och jag tog fram svampboken och börja granska olika sorters svampar. Då hittade jag denna älgskitsliknande svamp, Gulbrun hartryffel. Jag kan läsa mig till att hartryffel har stora likheter med den äkta tryffeln.
Hartryffel är ej en matsvamp på grund av storleken, smaken eller för man inte vet tillräckligt om den.

Jag är helt fascinerad av denna hundras och av ”Tomba”. Det händer alltid något nytt och roligt med denna hunden.
Nu pussas vi som vanligt igen min lilla Tryffel Kung ”Tomba” och jag.

Annika Ahlén
Lycklig ägare till Tomba

Så här ser Hartryffel ut, den är ca 2,5 cm stor.


Om du vill läsa mera om tryffel i Sverige så kan du läsa på Christina Wedéns hemsida.
Hon forskar om tryffel i samarbete med SLU och HGO
.